پایگاه خبری تحلیلی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما، چهل و هشتمین سالگرد درگذشت استاد دکتر محمد معین محقق برجسته و پدیدآورنده لغتنامه فرهنگ فارسی معین با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آستانهاشرفیه برگزار شد.
تجلیل از نخبگان ملی کمترین تلاشی است که میتوان در راستای اعتلای فرهنگ و ادب انجام داد
ارسلان زارع سرپرست استانداری گیلان در مراسم چهل و هشتمین سالگرد دکتر معین بابیان اینکه بدون تردید گیلان سرزمین فقها، علما، دانشمندان و سلحشوران و رادمردان بزرگی است که همواره در آسمان پرافتخار ایران همچون ستارهای درخشان پرتوافشانی میکنند، گفت: تجلیل از نخبگان ملی و معرفی آنها و آثارشان بهویژه پس از دوران حیاتشان کمترین تلاشی است که میتوان در راستای اعتلای فرهنگ و ادب و ارتقای سرمایههای انسانی و اجتماعی به انجام رسانیم.
سرپرست استانداری گیلان با اشاره به اینکه استاد فرزانه، ادیب توانا، دکتر محمد معین در شمار یکی از اختران همیشه تابناک ایرانزمین است، افزود: معرفی نخبگان ملی کشورمان بهویژه بعد از حیات ارزشمندشان با معرفی آثار گرانبها به مردم و خصوصاً نسل جوان کمترین حقی است که بر گردن ماست.
زارع بابیان اینکه باید در راستای ارتقا سرمایههای انسانی و اجتماعی و خدمت به فرهنگ و ادب و هنر اهتمام داشته باشیم به همین سبب چنین مجالسی بسیار گرانسنگ و ارزشمند است، گفت: آرزو میکنم همواره به مناسبت نکوداشت اندیشمندان مراسمهای اینچنینی در سراسر استان گیلان توسط دانش دوستان و فرهیختگان برگزار شود.
آستانهاشرفیه هویت استان گیلان است
محمدحسین قربانی نماینده مردم آستانهاشرفیه و بندر کیاشهر در مجلس شورای اسلامی در این مراسم با بیا اینکه سهم شهرستان آستانهاشرفیه از سفر دولت به گیلان، حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان و قول سخنرانی وی در مراسم گرامیداشت دکتر معین بود، گفت: وی امروز در سفری یکروزه به گیلان در مراسم گرامیداشت شهدای کارمند گیلان با محوریت شهیدان انصاری و نورانی و بزرگداشت دکتر معین شرکت کرد.
نماینده مردم آستانهاشرفیه و بندر کیاشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه آستانهاشرفیه هویت استان گیلان است، گفت: فرهنگ ایرانی اسلامی در این شهرستان ظهور و بروز دارد و شخصیتهای چون آیتالله وحید، آیتالله ضیایی و آیتالله قربانی، دکتر معین در این شهرستان پرورش یافتند.
قربانی بابیان اینکه امروز باشهامت اعلام میکنیم که فرهنگ زبان فارسی بدون نام دکتر معین معنایی ندارد، گفت: تلاش، کوشش و خدمت برای زبان فارسی همراه باصداقت و امانتداری از مؤلفههای شخصیتی استاد معین است.
وی با اشاره به اینکه هنوز آثار بسیاری از دکتر معین باقی است و باید از آنان حفاظت شود، افزود: تأسیس بنیاد معین انتظار و مطالبه مردم است و در تلاش هستیم تا موسسهای همهجانبه در قالب فرهنگ معین تأسیس کنیم و نیازمند حمایت شخص وزیر هستیم تا این موسسه چندمنظوره در راستای حفظ آثار دکتر معین و دستنوشتههای وی تأسیس میشود و جایزه سالیانه استاد معین در این شهرستان بهصورت ملی برگزار شود.
استاد معین نمادی ماندگار از تلاش و کوشش برای حفظ فرهنگ و ادب ایرانزمین است
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در مراسم چهل و هشتمین سالروز درگذشت دکتر محمد معین بابیان اینکه استان گیلان نمونههای بسیاری از این مفاخر، اندیشمندان، فرهیختگان و علمای بزرگ دارد که استاد معین یکی دیگر از این نمونهها است، گفت: استاد معین یک شخص نیست بلکه نمادی ماندگار از تلاش و کوشش برای حفظ فرهنگ و ادب ایرانزمین است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه فرصتی است که نسل آینده بدانند امثال استاد معینها چگونه توانستند با تلاش و کوشش و تحمل سختیهای بسیار به این درجه و جایگاه برسند، افزود: وی از کودکی یتیم بود و از نعمت داشتن پدر و مادر محروم شد اما با سختکوشی به جایگاه والایی در فرهنگ و ادب فارسی رسید.
صالحی بابیان اینکه یکی از رویکردهای استاد معین تعلیم و تربیت و پرورش شاگردان خوب بود، گفت: استاد معین در زندگی خود کارهای بزرگی انجام داده است و خدمات قابلتوجهی به فرهنگ و ادبیات ایران ارائه کرد اما مهمترین خدمت او تهیه فرهنگنامه معین است.
وی با اشاره به اینکه استاد معین در فرهنگنامه خود بیش از 200 هزار لغت از زبانهای بیگانه گردآوری کرده است، افزود: استاد معین به دلیل شناختش از فرهنگنامه نویسی سهم قابلتوجهی در جهش فرهنگنامه نویسی ایران داشته است و نقش استاد معین مستقل و بهعنوان کمکحال اصلی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بابیان اینکه استاد معین از سالهای 34 تا 45 مسئولیت لغتنامه دهخدا را هم بر دوش داشت، گفت: اگر مجموعه عظیمی بهعنوان لغتنامه دهخدا داریم سهم قابلتوجهی از آن بهواسطه مدیریت 11 ساله دکتر معین در جمعآوری آن بوده است.
صالحی با اشاره به اینکه فرهنگ فارسی معین در شش جلد با تلاش بسیار استاد معین تهیه شد، افزود: چهار جلد این فرهنگ مربوط به لغات، یک جلد ترکیبات و یک جلد آنهم درباره اعلامات است که کاری بس بزرگ بود و دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که باب تازهای در فرهنگنامه نویسی ایران ایجاد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان این مراسم هم در جمع خبرنگاران بابیان اینکه از برنامههایی که برای ارتقا جایگاه شخصیت و آثار دکتر معین وجود دارد حمایت میکنیم، گفت: شکلگیری موسسه چندمنظوره بنیاد معین بر اساس امتداد این حرکت است و میتواند در ارتباط با آثار، شخصیت و کارهای که میتواند بر مبنای آثار فکری و وجودی استاد معین ادامه پیدا کند باشد و همچنین با این اتفاق میتوان استادید و دانشجوهای دانشگاههای مختلف در فضای استاد معین ارتباط خودشان را با زبان و ادبیات فارسی مستحکمتر کنند و این اتفاق در استان و هم در فضای ملی قابلپیگیری است.
این مراسم، مراسم یادبود دکتر معین نبود بلکه مراسم وزیر ارشاد بود
برای برگزاری مراسم سالگرد دکتر معین امسال برخلاف سالهای گذشته سنتشکنی شد و این مراسم در زیر نور ماه برگزار شد تا میهمانان بهمانند سالهای گذشته از گرمای هوا بیتاب نشوند و مراسم در هوای مطلوبتر از سالهای گذشته بهخوبی برگزار شد.
از نکات مثبت دیگر این مراسم سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم بود اما نکته قابلتأمل و تأسفبار این مراسم زمانی رخ داد که پس از سخنرانی وزیر ارشاد، وی برای رفتن به تهران در میانه مراسم، مجلس را ترک میکند و جمع کثیری از مسئولان شهرستان آستانهاشرفیه هم به بهانه بدرقه وزیر از مراسم خارج شدند و بدون توجه به اینکه میزبان مراسمی در سطح کشوری هستند و به طبع میهمانانی از نقاط مختلف کشور در این مراسم حضور دارند و مسئولان میزبان نباید مراسم را ترک کنند، پس از بدرقه وزیر، به مراسم برنگشتند.
به نظر میرسد برخی از مسئولان شهرستان این مراسم را مراسم یادبود دکتر معین نمیدانستند بلکه به مراسم وزیر ارشاد آمده بودند.
لازم به ذکر است که برخی از مسئولان ارشد شهرستان هم در این مراسم حضور نداشتند!
گفتنی است که محمد دانش شکیب شهردار، ابراهیم نجفی و یوسف دوست جلالی از اعضای شورای اسلامی شهر و کمیل شریفی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آستانهاشرفیه از محدود مسئولانی بودند که تا پایان این مراسم در محل برگزاری حضور داشتند و میهمانان را بدرقه کردند.
تجلیل از نخبگان علمی و فرهنگی، بهره بردن از موسیقی سنتی، دکلمه خوانی و سخنرانی علمی، علی درزی رئیس موسسه لغتنامه دهخدا از نکات مثبت این مراسم بود. هرچند که تعدد سخنرانان سیاسی در این مراسم و به طبع آن طولانی شدن زمان برگزاری مراسم را میتوان به نکات قابل اصلاح برای سالهای پیش رو اضافه کرد.
محمد معین 9 اردیبهشت 1297 در محله زرجوب رشت به دنیا آمد.
وی بعد از گذراندن دوران ابتدایی برای تحصیل در دوره دوم متوسطه به دبیرستان دارالفنون تهران رفت.
استاد دکتر معین نخستین فارغالتحصیل دوره دکترای ادبیات فارسی در ایران است که از دانشگاه تهران کسب کرد.
تصنیف و تألیف ستاره ناهید، حافظ شیرینسخن، یک قطعه شعر در پارسی باستان، شاهان کیانی و مرزباننامه، تصحیح کتبی چون دانشنامه علایی تألیف ابنسینا، چهارمقاله تألیف نظامی عروضی سمرقندی، مجموعه اشعار دهخدا، ترجمه روانشناسی تربیتی و کتیبههای پهلوی ازجمله فعالیتهای استاد محمد معین است.
از این اندیشمند بزرگ، مقالات و آثار مهم دیگری به چاپ رسیده که گردآوری و چاپ لغتنامه معین یکی از آثار بزرگ این استاد و اندیشمند فارسی به شمار میرود.
این استاد فرهیخته در تاریخ نهم آذر 1345 به سبب عارضه سکته مغزی در بیمارستانی در تهران بستری شد و در اثر همین عارضه نیز به حالت اغماء رفت
سرانجام دکتر محمد معین در 13 تیرماه سال 1350 در ایران وفات یافت و هماکنون نیز آرامگاه این استاد اندیشمند در شهرستان آستانهاشرفیه قرار دارد.
انتهای پیام/
نوشته شده در ۱۴ تير ۱۳۹۸ 0 نظر
دومین دوره جشنواره ورزشهای شالیزاری به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر در پارک ساحلی آستانهاشرفیه برگزار شد.
گلایههای شهروندان، ماشین آلات فرسوده و فاصله گرفتن مدیران شهری از صاحبان شهر چهره زشت سیما منظر شهری در آستانهاشرفیه را نمایانتر از گذشته کرد.
محمدرضا جعفری سرپرست گروه هنری تیتی شهرستان آستانهاشرفیه: به دلیل عدم حمایت و درک مسئولان از حضور در جشنواره بینالمللی انصراف میدهیم.
پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما با هدف گسترش آگاهی و اطلاع رسانی صحیح در زمینه پوشش و انتشار اخبار سیاسی، اجتماعی، ورزشی و فرهنگی آستانه اشرفیه، بندر کیاشهر و روستاهای تابع این شهرستان فعالیت می کند.
کلیه حقوق مادی و معنوی برای مجموعه آوای دیار ما محفوظ می باشد
ارسال نظر