پایگاه خبری تحلیلی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما، اولین کارگاه سفالگری در شهرستان آستانهاشرفیه با حضور رحیم حیدری فرماندار، حمیدرضا آذرپور معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان، پروین حلاج رضایی سرپرست معاونت صنایعدستی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان و محمدعلی عابدی رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری در روستای پنچاه این شهرستان افتتاح شد.
محمدعلی عابدی رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان آستانهاشرفیه در این مراسم بابیان اینکه محمد فاضلی فر استادکار سفال گر اهل روستای پنچاه شهرستان آستانهاشرفیه برای راهاندازی اولین کارگاه سفالگری این شهرستان با زیربنای 300 مترمربع، 350 میلیون تومان هزینه کرده است، گفت: برای افتتاح تنها کارگاه سفالگری شهرستان آستانهاشرفیه 115 میلیون تومان از محل اعتبارات روستایی تسهیلات پرداخت شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان آستانهاشرفیه با اشاره به اینکه این کارگاه توانایی تولید انواع ظروف گِلی را دارد، افزود: با بهرهبرداری از این کارگاه سفالگری زمینه اشتغالزایی برای 4 نفر بهطور مستقیم فراهمشده است.
گفتنی است که یکی از معروفترین و پرکاربردترین ظروف گِلی تولیدی این کارگاه، گمج است .
شنیده ها حاکی از آن است که در حدود 40 سال قبل، یک استادکار سفال گر اهل روستای امشل در منطقه پشت حرم سلطان سید جلال الدین اشرف(ع) (پیاده راه کنونی) آستانه اشرفیه هم در غرفه خود به تولید این ظرف گِلی فعالیت داشت.
گمج ظرف سفالی مخصوص پخت خورشتهای محبوب گیلانیان مانند خورشت فسنجان و باقالی قاتوق است که در قدیم کاربرد زیادی داشت و هنوز هم مردم گیلان این ظرف را برای مصارف آشپزی یا تزیینی استفاده میکنند.
ضربالمثل گیلکی "می سر ببو آستونه گمج" هم به این ظرف گِلی شهرت فراوانی بخشیده است، البته کلمه آستونه بهکاررفته در این ضربالمثل ارتباطی با شهرستان آستانهاشرفیه ندارد.
گمج علاوه بر اینکه ظرفی برای طبخ خورشتهای خوشمزه گیلانی است اما در این ضربالمثل به قطعهای سفالی اشاره دارد که در رأس خانههای با سقف گالیپوش برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل خانه و استحکام نقطه اتصال گالیها استفاده میشد.
چون این گمج سفالی در بالاترین نقطه خانه (آستانه خانه) قرار داده میشد در گویش محلی به آستونه گمج معروف شده است و وقتی شخصی از این ضربالمثل استفاده میکند اشاره به سختی و نفوذ ناپذیر بودن آن دارد و معنی غیرقابل نفوذ شدن سر و آزاردهنده بودن ادامه گفتگو دارد.
در پایان لازم به ذکر است که بیشترین میزان تولید گمج در استان گیلان به بخش عمارلو شهرستان رودبار و روستای امامزاده هاشم شهرستان رشت اختصاص دارد.
انتهای پیام/
نوشته شده در ۱۰ مهر ۱۳۹۷ 0 نظر
دومین دوره جشنواره ورزشهای شالیزاری به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر در پارک ساحلی آستانهاشرفیه برگزار شد.
گلایههای شهروندان، ماشین آلات فرسوده و فاصله گرفتن مدیران شهری از صاحبان شهر چهره زشت سیما منظر شهری در آستانهاشرفیه را نمایانتر از گذشته کرد.
محمدرضا جعفری سرپرست گروه هنری تیتی شهرستان آستانهاشرفیه: به دلیل عدم حمایت و درک مسئولان از حضور در جشنواره بینالمللی انصراف میدهیم.
پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما با هدف گسترش آگاهی و اطلاع رسانی صحیح در زمینه پوشش و انتشار اخبار سیاسی، اجتماعی، ورزشی و فرهنگی آستانه اشرفیه، بندر کیاشهر و روستاهای تابع این شهرستان فعالیت می کند.
کلیه حقوق مادی و معنوی برای مجموعه آوای دیار ما محفوظ می باشد
ارسال نظر