پایگاه خبری تحلیلی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما، منوچهر پارسافر مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه پیش بینی میشود باغداران گیلانی تا پایان مهر ماه ۳ هزار و ۷۰۰ تن خوج به ارزش ۱۱۱ میلیارد تومان برداشت کنند، گفت: گیلان ۲ هزار و ۹۴۵ باغدار دارد که در ۴۳۸ هزار هکتار از باغهای خود درخت خوج یا گلابی آسیایی کاشتهاند.
خوج، همان گلابی جنگلی یا محلی گیلان است که درخت آن در نقاط مختلف گیلان یافت میشود و میوه آن در میان گیلانیها طرفداران زیادی دارد.
گلابی وحشی که به لهجه گیلکی به اربه خوج یا سنگ خوج معروف است، میوهای سخت با طعم ترش و شیرین است که از آن مربا تهیه میکنند و خوردن آن با خامه و سرشیر خالی از لطف نیست.
این میوه طبیعت سرد و خشک دارد، ملین مزاج و مقوی قلب، معده و کبد است، سرشار از ویتامین سی، تانن و پتاسیم آن پایین آورنده اسید اوریک و فشار خون بالا و برای نقرسیها مفید است.
از زمان قدیم انواع میوهها به صورت خود رو یا کاشتن نهال و پیوند کردن به دست می آمد. مانند سیب ترش و شیرین وهندوانه و خربزه و آشتالو و به و انجیر و کنوس(ازگیل) و... اما میوهای که تقریبا فراوان بود و در شب چرهها از ان استفاده میشد گلابی وحشی معروف به خوج بود که به صورت خام و پخته استفاده میشد که بهترین نوع آن به (اودار خوج) خوج آبدار و همچنین نوع کوچک و ریز به (اربه) معروف بود که از آن دوشاب (دوشو) هم میگرفتند.
گلابی وحشی یا به زبان گیلکی خوج یکی از میوه های محبوب و اخیرا کمیاب شمالی است، نام علمی آن Pyrus boissierian است و بیشتر گونه های آن در شمال ایران یافت می شوند.
درخت آن شباهت زیادی به درخت گلابی دارد اما غالبا تنومندتر و بلندتر از پسر عموی نزدیک خود یعنی گلابی است، طول این درخت تا هشت متر هم میرسد و گلهای سفید این میوه در فصل بهار زیبایی چشم نوازی به جنگل های شمال ایران میدهد.
چهار گونه ی معروف گلابی وحشی در گیلان به زبان گیلکی عبارتند از:
بدشکل، آب خوج (اودار خوج)، سرخ خوج (ترش خوج) و خال اشکن
نام هر یک به خصوصیات درخت یا میوه آن گونه اشاره دارد.
به عنوان مثال سرخ خوج دارای میوه با پوست زرد و قهوهای متمایل به قرمز است و طعمی ترشتر از سایر انواع آن دارد.
آب خوج (اودار خوج) پر آبترین گونه است.
خوج بدشکل ظاهری نامتقارن و بد فرم دارد.
خال در گیلکی به معنی شاخه است و خوج خال اشکن شاخههای شکنندهای دارد و به دلیل داشتن میوههای زیاد و سنگین در این گونه، غالبا بعضی از شاخههای درخت میشکند.
ظاهر این میوه خوشمزه، بسیار گول زننده است و میل و رغبتی در بیننده ایجاد نمیکند اما اگر تاکنون نخوردهاید حتما امتحانش کنید.
انتهای پیام/
نوشته شده در ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ 0 نظر
دومین دوره جشنواره ورزشهای شالیزاری به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر در پارک ساحلی آستانهاشرفیه برگزار شد.
گلایههای شهروندان، ماشین آلات فرسوده و فاصله گرفتن مدیران شهری از صاحبان شهر چهره زشت سیما منظر شهری در آستانهاشرفیه را نمایانتر از گذشته کرد.
محمدرضا جعفری سرپرست گروه هنری تیتی شهرستان آستانهاشرفیه: به دلیل عدم حمایت و درک مسئولان از حضور در جشنواره بینالمللی انصراف میدهیم.
پایگاه خبری تحلیلی آوای دیار ما با هدف گسترش آگاهی و اطلاع رسانی صحیح در زمینه پوشش و انتشار اخبار سیاسی، اجتماعی، ورزشی و فرهنگی آستانه اشرفیه، بندر کیاشهر و روستاهای تابع این شهرستان فعالیت می کند.
کلیه حقوق مادی و معنوی برای مجموعه آوای دیار ما محفوظ می باشد
ارسال نظر